Lähteitä prosessifilosofiaan ja (kriittiseen) eläintutkimukseen

Adrian Ivakhiv on koonnut blogiinsa prosessien ja suhteiden filosofiaan (process-relational philosophy) liittyvää bibliografiaa ja oheen jonkinlaista pientä ohjelmaluonnosta, täällä.

Ivakhiv näkee tällaisen prosessifilosofian olevan filosofian historiaa pitkälti määrittävän materialismi-idealismi -debatin ohittava kolmas tie. Debattia on tietysti ohitettu monien mielestä kyllästymiseen asti, ja Ivakhivin lista relevanteista ajattelijoista ja perinteistä voi näyttää monipuolisuudessaan kertovan erinomaisen vähän, mutta ennen tarkempien linjojen hakemista ei tee pahaa piirtää karkeaakin ääriviivaa. Postaus on loputtoman avulias, vaikka ei innostuisikaan sen panpsykismi-painotuksista.

Toinen juhlan paikka on H.E.A.L.T.H.:n (kriittiseen) eläintutkimukseen liittyviä artikkelijulkaisuja, julkaisusarjoja, online-yhteisöjä ja muita resursseja kokoava postaus, täällä.

Prosessifilosofian ja eläintutkimuksen kentät eivät ehkä tunnu läheisiltä, erityisesti jos eläintutkimus on kriittistä poliittisesti aktiivisen mielessä. Metafysiikan politisointia ja politiikan metafysisointia on usein tervettä pitää epäilyttävänä, mutta jos kriittisen eläintutkimuksen yksi keskeinen päämäärä on kehittää ”anti-humanistinen ja anti-antroposentrinen ontologia”, se tuntuu istuvan aika luontevasti prosessifilosofian laajempaan anti-essentialistiseen projektiin: ”This reality is constituted, at its core, not by objects, permanent structures, material substances, cognitive representations, or Platonic ideas or essences, but by relational encounters and events” (Ivakhiv).

Painon siirto uniikista ihmisolemuksesta prosesseihin ei tarkoita, etteikö kaikkea kiinnostusta ja arvoa voisi kasata ihmisiksi kutsumiimme tapahtumakimppuihin, mutta vähintään uusi painotus kehottaa ymmärtämään ihmistä hyvin eri tavalla. Kehotuksen huomiotta jättäminen näyttää vähintään väkinäiseltä. Tässä on hyvä paikka ymmärtää uudelleen myös ihmisen suhdetta muihin elukoihin sekä käytännön että teorian tasolla.

Mainokset
Explore posts in the same categories: eläintutkimus, metafysiikka, prosessifilosofia

Avainsanat:

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: